Jaktprov i Norge och en summering av våren...

2011-05-04

Förra torsdagen åkte vi med Robban, Anna-Karin och Einar till Norge och ett jaktprov på Saltfjellet. Vi hade anmält Titan till fredagens VK (vinnarklass) och Varga till Ukl på Lördagen, Robban och Anna-Karin hade anmält sin Irsk tik Roxy till Vk och Irsk hane Jack till Ukl fred-lörd, Einar startade sin Eng setterhane, "Vind" till Ukl fred-lörd.

Det var närmare 40 Vk hundar fördelade på två "partier" i kvalificeringen inför lördagens final och närmare 70 hundar fördelade i Ak (Ökl) och Uk (Ukl). Titan och Micke hade sista start i gruppen, så vi visste att det skulle bli en lång väntan på första släpp.

I de två första släppen var det djup snö och ett rejält genomslag (ca 7 grader varmt). Vi åkte uppför en fjällsluttning i medvind, så det var sämsta möjliga förutsättningar för hundarna. Tre av fyra hundar plockades bort i de två första släppen på grund av att söket inte höll måttet, tyvärr var Robban med Roxy ett av ekipagen. Den som "klarade sig" och skulle få chans på 5 minuter till var en trevlig korthårshane vid namn Senjafjällets BUM Tsarek, som för övrigt har gjort fina resultat i Vk under vintern. Tsarek gick upp sig söksmässigt i andra släpp men tyvärr blev han oplacerad denna gång.

I tredje släpp kom vi upp på höjd vilket gjorde att det blev lite bättre före för hundarna och genast så bedömdes söken som bättre. I fjärde släpp så hade hundarna, två Engelska settrar totalt 5 fågelkontakter utan att fixa arbeten och en av dem "åkte ut" på grund av att söket inte höll måttet.

Titans första släpp var i sidvind och han gick ut hårt och stort i det tunga föret. Han bedömdes ta föringen mot parkamraten, en pointerhane. Titan hade klart bättre tryck i söket men desvärre gick han på en stöt, parkamraten tog stånd framför oss åskådare och deltagare och fick till ett godkänt fågelarbete men var tyvärr försiktig i avancen. Titan visade sig fortfarande vara med i matchen, han hade föringen i släppet och bättre marktäckning men med två "minus", en stöt och slagen på fågel.

Vi hade fågel i nästan varje släpp så det hände mycket hela tiden, "rangeringen" ändrades ganska mycket och domarna var noggranna med att ha en genomgång och rangering efter varje släpp, vilket var väldigt lärorikt och bra. Två pointrar med godkända fågelarbeten plockades bort på grund av att söket inte höll måttet i deras andra släpp.

I Titans andra släpp gick han mot en Engelsk settertik som hade med sig ett fågelarbete och inga minus från sitt första släpp. Båda hundarna gick ut hårt och bra, efter ca 10 minuter så fattande Engelsk settertiken stånd framför oss och fick till ett fint fågelarbete med avance medan Titan sökte långt ute till höger om oss. Micke och den andra föraren fick släppa på hundarna igen och då var Titan till en början lite ovillig att lämna området där tiken hade haft sitt arbete men han kom sedan snabbt ikapp tiken och gick förbi den ner för en fjällsluttning. Settertiken som nu sökte framför oss såg efter en stund ut som den började tappa "trycket" i söket medan Titan fortfarande var försvunnen. Micke väntade några minuter och skulle just till att åka och kolla in var hunden var när domarna gav kopplingsorder. Han åkte ner för sluttningen och hittade Titan i stånd ca 150 m från domare och publik, vilket naturligtvis var lite trist. Eftersom detta var provets sista släpp så visade det sig att settertiken vann partiet med 1:a Vk med Ck.

Ukl och Ak grupperna hade dåligt före och dålig fågeltillgång så vi tog beslut att inte starta Varga på lördagen. Hon hinner vara med i Ukl under hösten och eftersom vi är försiktiga så att vi inte "bränner ut" våran lilla oslipade diamant så avstod vi från provstart. Varken Jack eller Vind hade turen på sin sida denna helg  : (

Vi har i övrigt haft en otroligt trevlig helg med våra goda vänner, på jaktprovsmiddagen som hade samiskt tema och under provet. Det har verkligen varit bra domare, trevlig stämning och bra "sportmanship". Vi planerar redan nu för nästa års jaktprovsresa till Norge : )

Vårproven är avslutade för i år och vi är väldigt glada över de fältbetyg som både Hugo och Granat presterade. Hugo-Boss fick fält: 5, apport: 10 och Granat fält: 6 apport: 10. Efter sommarens eftersök så resulterar detta i två fina 2:a i Ökl, fjäll. Grattis till Magnus och Ina!! Hirvas som varit skadad hela hösten 2010 gjorde debut i Ökl på Långtora med väldigt bra egenskaps bedömning men tyvärr lyckades han inte få till ett fågelarbete den här gången. Hirvas blev opererad i en sena i ena bakbenet efter en olycka då senan blev svårt skadad under jaktpremiären i fjällen och hela hösten gick åt till att rehabilitera honom.

Nu när vårens fjällträningar är över har vi naturligtvis planerat lite för sommarens hundaktiviteter. I vår sommarplanering ingår träning och viltspårprov med Varga, eftersöksträning och prov och även några utställningar.

Ni som har tidningen Svensk Jakt kan se en fin bild på Micke och vår kennels stamtik SUCH SJCH Stensäter Mandel på sidan 47 i nr 5 2011. Bilden är tagen under en jakt tillsammens med Lasse Tano och Sten Christofferson kring Miekak för närmare 10 år sedan. Eftersom Sten är känd för sina fina blder så gav vistelsen i Miekak många fina bilder som har funnits med i flera jakttidningar under årens lopp men denna bild är den som vi sett publiceras flest gånger. Micke står med Mandel och håller koll på vår hane SUCH SJCH Orremyras F´Indy som var ute på sök i fjällsluttningen nedanför honom.

Antal kommentarer: 1

2011-05-13 22:08:08

:)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)