Nytt år nya utmaningar!

2014-01-16

Nytt år, nya utmaningar...

Det var en besvikelse att parningen mellan Kiron och Varga uteblev eftersom vi såg fram emot en liten tik avkomma efter dem. Vi fick helt enkelt kasta om i våra planer och köra 2015 års planering istället eftersom vi behöver få in fler jakthundar i huset. Vi bokade helt enkelt en hett efterlängtad hanvalp från en mycket intressant parning i Tyskland. Hanen är född och om allt går bra så hämtar vi hem en liten svartskimmel kille under våren.

Varga kommer att paras nästa vinter eftersom vi absolut inte vill ödelägga någon jakthöst för varken hunden eller oss. Vi kikar på några hanar men inget är bestämt men däremot är det bestämt att vi om allt går bra skall vi ha en egen avkomma efter den kombinationen!

Under 2014 planeras mycket vinter och höstjakt. Vad gäller jaktprov är naturligtvis Riksprovet på hemmaplan en stor händelse, det kommer alldeles säkert att bli någon start med Varga på vårprov, kanske start i annat land också, vem vet...

J kullen - som fortfarande är unghundar har utvecklats fint, de har alla visat rejält med jaktlust, de har generellt varit tidiga i stånd och sök.  De verkar ha gott om apporteringslust och vattenpassion. Det skall bli mycket spännande att följa dem under 2014 :-)

Här kommer en liten summering av de mest minnesvärda händelserna 2013...

Januari-Mars:

Träning och vinterjakt pågick från de första dagarna i januari och framåt...

Årets sorgligaste månad för oss var Mars när vi tvingades ta farväl av vår älskade Titan. Vi kommer alltid att minnas denna underbara hund som gett oss så många fina upplevelser...

Micke startade Varga på SVK-Malmfältens jaktprov i Abisko. Varga sökte starkt hela dagen och med ett fågelarbete med fällning så belönades hon med fält: 7, apport: 10 och blev uppflyttad till Elitklass.  Jätte roligt att Varga redan nu är meriterad på 3 fältslag med 1:a Ukl fält, 1:a Ökl fält, 2:a Ökl skog och Ökl fjäll : )

Maj-Juni

Några av våra avkommor har varit på utställningar i maj/juni. Jokk ställdes i Piteå i maj på SVK Bottenvikens utställning och fick excellent i Juniorklassen. I Gällivare på SVK/ÖNFK:s utställning ställdes Varga i Jkl, Jimmy-Choo och Hugo-Boss sonen Vildskinnets Liber ställdes i Ukl. Jimmy fick very good med fin kritik, Liber fick excellent med Ck och Varga excellen, Ck, Cert och slutligen blev hon BIM. Varga ställdes också på Nnkk:s Internationella midnattsolsutställning i Gällivare i slutet av juni och fick Excellent, Ck, 3 Btkl och blev SEUCH, kennelns 13.e champion. Foxys/Uris son Prinz ställdes också och fick Very good med fin kritik.

Juli:

Hirvas startades i Ökl och fick spår: 10, vatten: 8. Micke startade Varga i både Ökl och Ekl på funktionärsprovet i Jukkasjärvi eftersom Micke dömde det ordinarie provet och Jeanette var funktionär. Varga klarade det med bravur, hon arbetade starkt till sig fullpott, 10 poäng på både spår och vatten i både Ökl & Ekl. På Ekl spåret hade vi naturligtvis räv. I och med detta så fick Varga & husse kvittera ut 1:a Ökl på fjäll från vårens jaktprov i Abisko där Varga tog fält: 7, apport: 10 med ett fågelarbete med fällning. Underbara hund! Jasu startades på vattenapportering i Ukl med resultatet. 4 poäng (av max 5).

Augusti:

Jaktpremiären avklarad i skogen med otroligt bra resultat, hundarna kändes starka trots värmen. Vi lånade en förstärkning till jakten. Helix som visade sig vara en otroligt trevlig, balanserad hane som omgående anpassade sig hemma hos oss. Vi tränade lite apportering och efter en dryg vecka så chansade Micke och startade hunden på eftersöksprov med resultatet spår: 9 , vatten: 6. Helix är mycket arbetsvillig och har en rejäl vattenpassion men apporteringen var inte riktigt 100%. Helix har visat oss att han är precis som vi trodde, stark och uthållig med en fin intensitet i söket. Vi var mycket nöjda med hunden och väldigt tacksamma att vi fått låna Helix hela hösten.

Jasu var på sin första utställning där han fick Ck, Cert, Cacib och slutligen blev BIM av totalt 24 korthår. Sedan har Jasu startats på eftersöksprov/vattenapportering i Ökl där han fick maxpoäng. Vi fick också fått rapport om första fågelarbetet på tjädertupp. Isa har också varit på sin(och husses) första utställning där Isa fick bedömningen Very good. Isa är även startad på eftersöksprov i Ökl med resultatet spår: 10, vatten: 9. Isa är nu inlagd i SVK:s lista över godkända avelstikar. Izor startades på eftersöksprov i Ökl med resultatet spår: 9, vatten. 9. I Ukl startade Jana som fick betyget spår: 8, vatten: 8, i Ökl startade Micke vår lånehund Helix varit hos oss i drygt 3 veckor och Helix fick full pott, spår: 10, vatten. 10. I Ekl startade Hugo-Boss som fick spår. 10, vatten: 8.

September:

Många underbara jaktdagar fick våra egna hundar i benen, både på fjället och i skogen. Ormkullens Jasu (e. Mac von Neuarenberg u. SEUCH SEJCH Ormkullens E´Tigra) deltog på Finlands största jaktprov för unghundar med 320 startande hundar 2013. Det var mycket spännande när vi väntade på rapport från Tina och Kaj från fälten i Finland. På kvällen fick vi det otroligt glädjande beskedet att Jasu tagit 1:a Ukl och därmed var uttagen till finalen. Det var totalt 27 unghundar som lyckades prestera 1:a Ukl. och därmed var kvalificerade att deltaga i finalen. Glädjen var nog nästan lika stor hos oss som hos ägarna Tiina och Kai när Jasu slutligen fick den hedrande 2:a placeringen på 2013 års Junkkari. Henrik tog 1:a Ökl med Isa på skogsprov, första Ökl starten för ekipaget.

Oktober:

Jakten fortsätter, många fina fjällturer och några fina skogsturer också.Kennelträff på Långtora i Enköping för träning med möjlighet att deltaga på fältprov. Deltagare var Frank med Helix som återförenades med husse efter några månaders jakt med oss , sedan var det Henrik med Isa, Ulrika med Jokk, Jeanette med settern Gorby, Johannes med Belladonna och jag (Jeanette) med Varga. På fredag kväll anslöt sig Tomas och Maria med några av deras entusiastiska valpköpare och på lördagen kom även Helen med Hirvas. Vi hade fina dagar på fältet och det visade sig att alla ormkullare som startade också lyckades ta priser. Isa startades på lördagen med bara 2-3 timmars vana av fältet vilket resulterade i en fin 2:a i Ökl, Helix tog en 2:a I Ökl på söndagen och Varga tog 2:a Ekl på lördagen och 1:a Ekl på söndagen. Det delikata "problemet "som matte tampades med var att vår lilla dam stundtals var lite för självständig och jaktsugen :-) Jokk visade mycket fina takter på fältet och det märktes att jaktlusten tändes till rejält. På Dundrets fjällprov med hård vind och snödrev presterade Helix en fin 2:a Ökl med fält. 6, apport:10. Hugo-Boss startades för första gången i Ekl och fick med sig en fin 2:a I Ekl. Helix var den 8:e avkomman ur kombinationen Uri/Tigra som meriterades av 9 startande. Kombinationen har hitills gett 1:a pristagare i Sverige, Finland och Norge, 15 st  av totalt 19 avkommor är hd röntgade, alla med A höfter.

November-December:

Ilma och Jasu från I och J kullen är hd röntgade, med A höfter. Nu "saknas" bara Indy att hd röntgas så är alla i I kullen hd röntgade. Vi förväntar oss att J kullen skall börja röntgas vintern 13-14.

Lite hd statistik från vår uppfödning. Just nu är totalt 35 av våra 55 avkommor hd röntgade, alla är hd fria, 33 med hd A och 2 st med hd B.

Helix startades på fältprov, han hade ett starkt sök, ett fint fågelarbete och apportering. Husse är oerfaren att föra hund på fält och styrde inte upp söket, vilket även domaren påpekade, därav fältbetyget fält: 6, apport: 10. Helix är inlagd i SVK:s hanlista.

J Ormkullens Helix ställdes för första gången i jaktklassen på Svenska kennelklubbens internationella utställning, Stockholm Hundmässa. Det var ca 30 korthår anmälda och ca 10 hanar i jaktklassen, Helix fick ett "slätt" Excellent,

Vi är mycket stolta och glada över att Ormkullens kennel har tilldelats Svenska vorstehklubbens nyinstiftade uppfödarpris i äldlaste valören guld och även brons.

De 7 avkommorna som är delaktiga i GULD priset är:

SEUCH SEJCH Ormkullens Cobra - Ormkullens kennel
SEUCH SEJCH Ormkullens Kiara - Mariette Unga
SEUCH SEJCH Ormkullens Titan - Ormkullens kennel
SEUCH SEJCH Ormkullens E´Tigra - Ormkullens kennel
SEUCH SEJCH Ormkullens E´Nitro - Kungshällans kennel
SEUCH J Ormkullens Evita - Boviksbadets kennel
SEUCH SEJCH SED(drag)CH Ormkullens Grym - Magnus Gidlund, Tina Gidlund

De hundarna som är delaktiga i BRONS priset är:

J SEUCH Ormkullens I´ Varga - Ormkullens kennell

J SEUCH Ormkullens Hugo-Boss - Katarina Eriksson Kaati 

J SEUCH Ormkullens Granat - Magnus Svarvare

J Ormkullens Foxy - Leif Apelqvist.

Jasu e. Mac/Tigra som fortfarande var en unghund startades i Ökl, AVO i Finland. Jasu presterade ett mycket fint sök och tre fina fågelarbeten vilket resulterade i 87 poäng och AVO 1 (1:a Ökl).
 
Ormkullens är ju en mycket  liten uppfödning som just nu har fött upp 55 avkommor av rasen korthårig vorsteh sedan starten 1999, så det känns extra bra att våra fina valpköpare arbetat bra med sina duktiga hundar och meriterat dem. Det som ändå är mest viktigt för oss uppfödare är fortfarande att hundarna skall få jaga mycket !

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)